OBELISK

OBELISK

Uitgever: MNKY Entertainment | Co-auteur: Arjan van Houwelingen | Vormgeving: John van Es | Leeftijd: 8-99 | Spelers: 2-5 | Speelduur: 30-45 min.

Links: Speluitlegvideo (lang) | BoardGameGeek

Om de oud-Egyptische farao’s te eren werd voor elke farao een gedenknaald opgericht: een granieten zuil met een vierkant als basis, naar boven taps toelopend en met een stompe punt in de vorm van een piramide. Op deze zogeheten obelisken stonden alle namen en titels van de farao gegraveerd, afgebeeld in hiërogliefen.

Alle spelers zijn steenhouwers die blokken graniet halen uit de steengroeve van Aswan, om te bewerken tot obelisken. Voor de juiste stukken graniet ben je afhankelijk van waar de opzichter van de groeve zich bevindt, en je hebt meerdere blokken van dezelfde kleur graniet nodig om je obelisk te vormen.

Stukken die je niet kunt gebruiken voor je obelisks kunnen dienen als sokkel, of je verkoopt ze in je eigen markt aan andere spelers. Leg je mooie stukken in de markt, dan help je wellicht andere spelers, maar het levert jou ook kamelen op, nodig om zelf weer de juiste stukken graniet te kopen.      

Spelregels

In Obelisk laat je de opzichter van de mijngroeve rondlopen, om zo de gewenste stukken obelisk binnen te halen. Met de kaarten kun je obelisken bouwen van verschillende lengtes, maar elke beurt moet je ook een kaart in je persoonlijke markt leggen. Die markt kan gekocht worden door de tegenspelers, die voor de markt betalen met kamelen. Kamelen die je zelf weer nodig hebt om de markten van andere spelers te kopen. Obelisken afbouwen, d.w.z. te voorzien van een punt, levert je tactische actiekaarten op die je in een beurt naar keuze in kunt zetten om sneller of beter te bouwen.