Meldpunt Discriminatie Spelauteurs

Meldpunt Discriminatie Spelauteurs

Waarom is er wel een boekenbijlage in de krant, en een economiesectie, een sportbijlage? En niet een spellenkatern?! Waarom wordt de Libris Literatuurprijs uitgereikt aan de auteur van het winnende boek, en wordt de prijs voor Speelgoed van het Jaar uitgereikt aan de uitgever van het spel?

En wanneer is eigenlijk elk jaar ook alweer het Spellenbal? Oh nee, dat is er niet!

Waarom lopen er campagnes tegen de ontlezing, maar kijkt er niemand om naar de ontspeling? Waarom wordt er wel voor het klimaat gedemonstreerd, maar neemt niemand de moeite ook maar de kleinste achterafsteeg te bezetten, uit onvrede met de gigantische spelauteursdiscriminatie?    


Bij het Meldpunt Discriminatie Spelauteurs kun je nu al deze misstanden melden. Staat de Linda weer vol, maar zonder een enkel interview met een spelauteur en zijn gevoelens? Meld het ons!

Zit je lekker televisie te kijken, en zie je dat Op1 weer gevuld is met volkszangers die hun mening mogen geven over zaken waar ze absoluut geen verstand van hebben, maar geen spelauteur die iets gevraagd wordt? Bel ons!

Worstel je de gigantische weekendkrant door, en word je moedeloos van het gevoel dat je nooit in één week al die boeken uit de boekenbijlage kan lezen, omdat je sowieso eigenlijk liever een spelletje gaat doen, maar je weet niet welke… en die staan niet in de krant?! Mail ons!

Is er de aankondiging van een nieuw programma voor BN’ers in de C-categorie (Sterren springen in de plomp, of Bend your Banana – VIPS), maar zit er een groot gapend spelauteursgat in de line-up? App ons deze omissie!

Wij staan je graag te woord. Je mag klagen, huilen, schreeuwen… we zullen je tegemoet treden met geduld en begrip, en je steunen in je verontwaardiging. Onze vertrouwenspersoon is er voor je! Desnoods anoniem…

Voorbeelden uit de praktijk

Je bent bij de kapper, en nog lang niet aan de beurt. Uit sensatiezu… eh, uit verveling pak je een roddelblad, en leest. Een scheidinkje van deze of gene zanger, de nieuwe liefde van die en die presentator, een akkefietje met een of andere cabaretier. Je bladert en bladert… tot je beseft: nergens een spelauteur te bekennen. Manisch sla je de bladzijden om. Boekenauteurs? Zeker, staan erin. Sporters? Tuurlijk. Acteurs? Check. Televisiekoks, vloggers, zelfs van dichters worden de kleinste schaafwondjes besproken. Maar van spelauteurs? Niets!

Terwijl… spelauteurs hebben ook problemen! Zij hebben ook moeizame relatiebreuken, een ongelukkige jeugd, onfortuinlijke ongelukjes. Ook een spelauteur huilt als de hamster is weggelopen. Ook een spelauteur wordt soms bijna geraakt door een auto, en had dus ook wel eens bijna dood kunnen zijn.

Iedereen zal het herkennen: je loopt nietsvermoedend in de supermarkt, als je opeens een spelauteur ziet lopen. Je wacht af, en pas wanneer de spelauteur een kassarij heeft gekozen, sluit jij ook aan in de rij. In de andere rij. Want inderdaad, je vermoeden wordt bewaarheid: in de rij met de spelauteur moet er – heel toevallig – net een kassarol worden verwisseld. En daarna heeft de jongen achter de kassa net pauze, en moet er een andere kassamedewerker worden opgetrommeld. En de klant direct voor de spelauteur heeft opeens heel veel vragen, en wil per se contant betalen maar kan de juiste muntjes niet vinden…

Het kan toeval zijn dat het allemaal zo lang duurt, maar ja… met een spelauteur in de rij… het zou ook best eens aan die spelauteur kunnen liggen. Het is een irrationele gedachte, maar het kruipt onbewust toch in je hoofd. En… je weet, dat geldt ook voor de hoofden van alle andere mensen om de spelauteur heen. Je ziet ook, aan het ongemak waarmee de spelauteur zich een houding probeert te geven, dat hij dat aanvoelt. Het zit in die terloopse boze blik van de wachtende klanten in de richting van de spelauteur. Het zit in de zucht van het nieuwe meisje achter de kassa, in de oplettende blik van de filiaalmanager die heel toevallig net nu zogenaamd achteloos vlakbij de rij met de spelauteur wat lege dozen op elkaar stapelt.

Je kunt je vinger er niet opleggen, maar je voelt dat het niet klopt. Het is het zoveelste fraaie staaltje onderhuidse spelauteursdiscriminatie…